vlag
vlag

Wat doen we

The Film Kitchen specialiseert zich in de productie en coproductie van (inter)nationale speelfilms, korte films, films voor televisie, televisieseries en documentaires. The Film Kitchen werkt nauw samen met zowel ervaren filmmakers als jong, opvallend talent.

Interessante inhoud is het oogmerk en die wordt gecombineerd met cinematografische kwaliteit. The Film Kitchen maakt zowel prikkelende auteursfilms, met verhalen die er toe doen, als speelfilms voor een breder publiek en richt zich op de nationale én de internationale markt.

The Film Kitchen werd begin 2016 opgericht door producenten Ineke Kanters en Jan van der Zanden. Eerder was Van der Zanden eigenaar van Waterland Film. Alle rechten op de gerealiseerde projecten van Waterland Film zijn vanaf 1 januari 2016 overgenomen door The Film Kitchen. Kanters werkte voorheen o.a. bij de NOS en als executive producer bij Kasander Film. De laatste jaren werkte zij bij Waterland Film samen met Van der Zanden als producent.


Curriculum Vitae

The Film Kitchen produceerde o.a. de speelfilm Kauwboy (2012) van Boudewijn Koole. Kauwboy won de Best First Feature Award en Best Youth Film Award tijdens de Berlinale 2012. De film was de Nederlandse inzending voor de Oscars voor Best Foreign Language Film en won de EFA European Discovery Award en de EFA Young Audience Award. De speelfilm Tussenland (2002) van Eugenie Jansen won de Tiger Award op het Internationaal Film Festival Rotterdam in 2002.

Op het Nederlands Film Festival 2018 ging Vechtmeisje van regisseur Johan Timmers in première. De jeugdfilm won direct twee Cinekid Leeuwen tijdens het Cinekid Festival van dat jaar en twee JEF Awards begin dit jaar. Vechtmeisje is ook genomineerd voor een EFA Award. Recent werd De Tand des Tijds, een animatiefilm voor televisie van regisseurs Joost van den Bosch en Erik Verkerk uitgezonden door AVROTROS. Op 2 november 2017 werd Oude Liefde van regisseur Nicole van Kilsdonk, met Beppie Melissen en Eugene Bervoets in de hoofdrollen, in de Nederlandse en Belgische bioscopen uitgebracht. De film was in première gegaan op het Parool Film Festival in Amsterdam.  De internationale speelfilm Verdwijnen van Boudewijn Koole is op 2 maart 2017 in Nederland in release gegaan. Deze film is een coproductie met Noorwegen en werd in september goed ontvangen op het Toronto International Film festival. De met Noorwegen en Denemarken ontwikkelde coproductie Handle with Care van de Noorse regisseur Arild Andresen werd opgenomen in Colombia en is begin 2017 in Noorwegen in de bioscopen uitgebracht. De film zal in 2019 uitgezonden worden door de VPRO.

 The Film Kitchen was coproducent van White Sun (2016), de internationaal gelauwerde film van regisseur Deepak Rauniyar die op het Internationaal Film Festival van Venetië in première ging. Recent werd ook co-productie Cobain van regisseur Nanouk Leopold en scenarist Stienette Bosklopper uitgebracht. De wereldpremière van deze film was op de Berlinale 2018. Met Savage Film in België werkte The Film Kitchen/Waterland Film aan Rundskop, de Belgische film die genomineerd werd voor de Beste Buitenlandse Film in 2012. Ook waren er coproducties met de Zuid-Amerikaanse makers van Dos Disparos (regisseur/scenarioschrijver Martín Rejtman) die meedraaide in de competitie voor de Gouden Luipaard in Locarno in 2014, La Tercera Orilla van Celina Murga met als executive producer Martin Scorsese die in de officiële competitie van de Berlinale 2014 opgenomen was en Abrir Puertas y Ventanas, regie en scenario Milagros Mumenthaler, die in 2011 twee Gouden Luipaarden won in Locarno voor Beste Film en Beste Actrice.

Op dit moment in productie

De Kleine Man, Tijd en de Troubadour, documentaire. Regie en filmplan Ineke Smits.  Sunburned, coproductie met Niko Film, Duitsland en mede-coproducent Staron Film (Polen). Regie en scenario: Carolina Helsgård. In preproductie zijn Sleep., een speelfilm onder regie en met een scenario van Jan-Willen van Ewijk, een internationale coproductie met de USA, België en Duitsland, Mijn Vader is een Saucisse, een coproductie met A Private View (BE), regie Anouk Fortunier, scenario Jean-Claude van Rijckeghem en La Practica, een dramatische komedie van regisseur/scriptschrijver Martín Rejtman (Argentinië).

In ontwikkeling

 Yandi en de Schat van Mamata ( voorheen Opgescheept), Animatiefilm, 2D. Regie Joost van den Bosch & Erik Verkerk – Ka Ching Cartoons, scenario  Mark Veerkamp & Tingue Dongelmans. Blessure, speelfilm, regie en scenario Karin Junger. Mr. K, speelfilm van Tallulah Schwab.  The Age of Magic, coproductie met Inti Films (België). Regie Peter Krüger, scenario Peter Krüger en Ben Okri. Raja, coproductie met Nepal, regie en scenario Deepak Rauniyar. Tajine, speelfilm, regie Nicole van Kilsdonk en script Peer Wittenbols, Dead man’s Passport, speelfilm. regie & script: Roel Boorsma en Berend Boorsma, Wingman, Korte animatie, regie Nigel Lievaart, script Claire Zhou, coproducent Knisper, White Noise, speelfilm, regie & script Ineke Smits.