vlag
vlag

Wat doen we

The Film Kitchen specialiseert zich in de productie en coproductie van (inter)nationale speelfilms, korte films, films voor televisie, televisieseries en documentaires. The Film Kitchen werkt nauw samen met zowel ervaren filmmakers als jong, opvallend talent.

Interessante inhoud is het oogmerk en die wordt gecombineerd met cinematografische kwaliteit. The Film Kitchen maakt zowel prikkelende auteursfilms, met verhalen die er toe doen, als speelfilms voor een breder publiek en richt zich op de nationale én de internationale markt.



Curriculum Vitae

De meest recente titels van The Film Kitchen zijn onder andere Mr. K (2024), die zijn wereldpremière beleefde op het Toronto International Film Festival en ook geselecteerd werd voor onder andere Busan International Film Festival. Holy Electricity (2024) ging in wereldpremière op het Locarno Film Festival, waar het de Golden Leopard won in de Cineasti del Presente-competitie voor Beste Film en werd ook geselecteerd voor Sarajevo Film Festival en Thessaloniki International Film Festival.

The Film Kitchen produceerde onder andere de speelfilm Kauwboy (2012) van Boudewijn Koole. Kauwboy won de Best First Feature Award en Best Youth Film Award tijdens de Berlinale. De film was de Nederlandse inzending voor de Oscars voor Best Foreign Language Film en won de EFA European Discovery Award en de EFA Young Audience Award. In 2017 werd Oude Liefde van regisseur Nicole van Kilsdonk, met Beppie Melissen en Eugene Bervoets in de hoofdrollen, in de Nederlandse en Belgische bioscopen uitgebracht. De film ging in première op het Parool Film Festival in Amsterdam. De internationale speelfilm Verdwijnen van Boudewijn Koole is in 2017 in Nederland uitgebracht en werd goed ontvangen op het Toronto International Film Festival (TIFF).

The Film Kitchen was coproducent van meerdere films, zoals Milagros Mumenthaler’s Abrir Puertas y Ventanas (2011), die in 2011 twee Golden Leopard Awards won op het Locarno Film Festival voor Beste Film en Beste ActriceRundskop (2011) van Michaël R. Roskam, die de Belgische inzending was voor de Oscars voor Best Foreign Language Film in 2012; Dos Disparos (2014) van regisseur en scenarist Martín Rejtman, die was genomineerd voor de Golden Leopard Award op het Locarno Film Festival in 2014; La Tercera Orilla (2014) van Celina Murga met als executive producer Martin Scorsese, die deel uitmaakte van de competitie van de Berlinale 2014; White Sun (2016) van de Nepalese regisseur en scenarist Deepak Rauniyar, die op het Venice Film Festival in première ging, geselecteerd was voor TIFF 2016 en in 2017 de Nepalese inzending was voor de Oscars voor Best Foreign Language Film; en de met Noorwegen en Denemarken ontwikkelde coproductie Handle with Care (2017)van Arild Andresen, die in première ging op het Götenburg Film Festival en begin 2017 in Noorwegen werd uitgebracht. De film was eind 2018 uitgezonden door de VPRO. De meest recente coproductie is Cobain (2018)van regisseur Nanouk Leopold, die zijn wereldpremière had op de Berlinale en werd uitgebracht in 2018.

Vechtmeisje (2018) van regisseur Johan Timmers ging in 2018 op het Nederlands Film Festival in première en won tijdens het Cinekid Festival de Publieksprijs en Juryprijs voor Beste Nederlandse Familiefilm. Begin 2019 won de film tijdens het J.E.F. Festival de Publieksprijs en Kinderjuryprijs voor Beste Lange Speelfilm en in mei 2019 won Vechtmeisje ook de EFA Young Audience Award. De film had haar internationale première op BUFF International Film Festival 2019 in Malmö en was o.a. geselecteerd voor Kristiansand International Children’s Film Festival in Noorwegen en voor Stockholm Film Festival Junior. Begin 2019 ging De Tand des Tijds (2019), een animatie Telefilm van regisseurs Joost van den Bosch en Erik Verkerk van Ka-ching Cartoons, in première in Amsterdam en werd uitgezonden door AVROTROS. De lange documentaire Little Man, Time and the Troubadour (2019) van Ineke Smits was een coproductie met Peter Krüger van Inti Films (België), Stout& Smits (NL) en EOdocs. De film werd opgenomen in Abchazië en had zijn internationale première op DOK Leipzig in Oktober 2019. The nationale première vond plaats op het International Film Festival Rotterdam 2020. MOOOV distribution zal de film in het voorjaar van  2021 in Nederlandse en Belgische bioscopen uitbrengen. Tijdens het Nederlands Filmfestival in 2020 ging de documentaire De Zandvoort Formule van Wytzia Soetenhorst in première . De film werd op 12 oktober 2020 uitgezonden door BNNVARA.